Μπορεί να σου φαίνεται ακίνδυνο να αφήσεις λίγο ρύζι στον πάγκο για "να κρυώσουν" ή "να τα φας αργότερα", αλλά υπάρχει ένας λόγος που αυτή η συνήθεια μπορεί να σε βάλει σε περιπέτειες: το βακτήριο Bacillus cereus.
Αυτό το βακτήριο ζει φυσικά στο έδαφος και, χωρίς καν να το καταλάβεις, μπορεί να έχει ήδη προσκολληθεί στο ρύζι σου. Το δύσκολο με το Bacillus cereus είναι ότι δεν τον ξεφορτώνεσαι εύκολα. Ακόμα κι όταν μαγειρεύεις καλά το φαγητό σου, αυτό επιβιώνει — γιατί βρίσκεται σε μορφή σπόρων, ανθεκτικών στη θερμότητα.
Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, ξεκινά όταν αφήνεις το φαγητό σου για ώρες εκτός ψυγείου. Σε θερμοκρασία δωματίου, οι σπόροι "ξυπνούν", αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες ευθύνονται για συμπτώματα όπως διάρροια και εμετός - δηλαδή την κλασική τροφική δηλητηρίαση.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr