Το ψωμί του τοστ έχει αντικαταστήσει σε πολλά σπίτια το φρέσκο ψωμάκι που παίρναμε κάποτε καθημερινά από τον φούρνο. Είναι πρακτικό και νόστιμο, ενώ διατηρείται και πολλές μέρες. Ναι, γιατί έχει συντηρητικά. Δεν θα προτιμούσες να το φτιάξεις στο σπίτι με αγνά υλικά και να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε οικογενειακώς χωρίς, όμως, τα συντηρητικά;
Εγώ έχω βρει μια εύκολη συνταγή για να μπορείς να το φτιάχνεις όσο συχνά θέλεις και να βελτιώσεις την υγεία της οικογένειάς σου με μια απλή κίνηση. Θα χρειαστείς 6 απλά υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας και λίγη υπομονή για το ζύμωμα αν δεν έχεις μίξερ με γάντζο!
Υλικά
- 540 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1.5 κ.γ. αλάτι
- 170 γρ. γάλα κρύο
- 180 γρ. νερό
- 75 γρ. ηλιέλαιο
- 14 γρ. μαγιά στιγμής
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο ή το χέρι για περίπου 12′.Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και φτιάχνουμε ένα μακρόστενο ψωμί.
Βάζουμε το ψωμί σε μια λαδωμένη φόρμα 10×30 εκ., σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 για περίπου 35′.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, το ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
@dimitris__michailidis Κάνε like άμα σου άρεσε το βίντεο και ακολούθησέ με για περισσότερες εύκολες συνταγές ❤️ Αφράτο Σπιτικό Ψωμί του ΤΟΣΤ ΧΩΡΙΣ συντηρητικά 540 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 3 κ.σ. ζάχαρη 1.5 κ.γ. αλάτι 170 γρ. γάλα κρύο 180 γρ. νερό 75 γρ. ηλιέλαιο 14 γρ. μαγιά στιγμής Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο ή το χέρι για περίπου 12′. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και φτιάχνουμε ένα μακρόστενο ψωμί. Βάζουμε το ψωμί σε μια λαδωμένη φόρμα 10×30 εκ., σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 για περίπου 35′. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, το ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες. English 🇬🇧👇 540 g plain flour 3 tbsp sugar 1,5 tsp salt 170 g milk, cold 180 g water 75 g sunflower oil 14 g instant yeast Knead all the ingredients together in the mixer bowl with the hook or by hand for about 12'. Make a ball with the dough, put it in an oiled bowl, cover it with cling film and leave it in a warm place until doubled in size. Take the dough out of the bowl and make a long, narrow bread. Put the bread in a greased 10x30 cm form, cover with a towel and leave in a warm place until doubled in size. Bake in a preheated oven at 175 for about 35'. Let it cool completely, unmold it and cut it into thin slices. #fy #fyp #foryou #foryourpage ♬ πρωτότυπος ήχος - Dimitris Michailidis