Υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά; Ο νευρολόγος Baibing Chen έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο CNBC για να εξηγήσει τους 3 διατροφικούς κανόνες που ακολουθεί για την εγκεφαλική υγεία των παιδιών
Σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχουν τρεις σημαντικές αρχές διατροφής που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου από τη βρεφική ηλικία. Όπως εξηγεί ο Ford, τα πρώτα χρόνια της ζωής αποτελούν ένα κρίσιμο παράθυρο νευροπλαστικότητας, όπου όσα προσλαμβάνει ένα παιδί μέσω της διατροφής του μπορούν να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική εγκεφαλική και γνωστική του υγεία.
Mια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι η καλύτερη βάση για όλα τα παιδιά αλλά υπάρχουν τρεις κανόνες που είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμοι, σύμφωνα με την ειδικό, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο ζωής. Οι κανόνες αυτοί δεν αποτελούν αυστηρούς περιορισμούς, αλλά στοχευμένες επιλογές που προστατεύουν τόσο το νευρικό σύστημα όσο και τη γενικότερη υγεία.
1. Καθόλου κατανάλωση μελιού πριν τους 12 μήνες
Σύμφωνα με τον ειδικό, το μέλι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για ένα βρέφος. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να περιέχει σπόρια του βακτηρίου Clostridium botulinum, ακόμα και σε μικρές ποσότητες ή σε μαγειρεμένες παρασκευές.
Το ανώριμο μικροβίωμα του βρέφους δεν μπορεί να "ανταγωνιστεί" αυτά τα σπόρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν και να παράγουν το ισχυρό νευροτοξικό αλλαντοτοξίνη, προκαλώντας βρεφική αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά εξαιρετικά σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδύναμο κλάμα, μειωμένο μυϊκό τόνο, αδυναμία στο θηλασμό και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση των αναπνευστικών μυών. Γι’ αυτό και οι επίσημες οδηγίες από το CDC και την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία είναι ξεκάθαρες: Τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν ούτε ωμό ούτε μαγειρεμένο μέλι.
2. Έγκαιρη έκθεση στα κοινά αλλεργιογόνα
Για χρόνια οι γονείς αποθαρρύνονταν από το να δώσουν στα παιδιά νωρίς τροφές όπως το αυγό ή το φυστικοβούτυρο. Ωστόσο, σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης έντονων αλλεργιών.
Μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η έγκαιρη εισαγωγή φυστικιού -και η συστηματική κατανάλωσή του- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας έως και 86% σε βρέφη υψηλού κινδύνου. Αντίστοιχα, η πρώιμη εισαγωγή μαγειρεμένου αυγού φαίνεται ότι βοηθά στην πρόληψη αλλεργικής ευαισθητοποίησης.
Συμπεριφορές όπως ευερεθιστότητα ή υπερκινητικότητα σε παιδιά με αλλεργίες δεν οφείλονται σε άμεση επίδραση στον εγκέφαλο, αλλά στη δυσφορία του σώματος κατά την αλλεργική αντίδραση, κάτι που μπορεί έμμεσα να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τη νευρολογική λειτουργία, σύμφωνα με τον ειδικό.
Γι’ αυτό, όταν το βρέφος είναι έτοιμο για στερεές τροφές προτείνεται- σε συνεννόηση με τον παιδίατρο- η προσεκτική εισαγωγή κοινών αλλεργιογόνων σε κατάλληλες μορφές και η διατήρησή τους στη διατροφή.
3. Απαγόρευση ροφημάτων με ζάχαρη ή γλυκαντικά κατά τον πρώτο χρόνο
Ο νευρολόγος συνιστά την απαγόρευση οποιουδήποτε ροφήματος με ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για παιδιά κάτω του ενός έτους. Αυτό περιλαμβάνει χυμούς, αναψυκτικά, έτοιμα ποτά φρούτων, γλυκαντικά νερά, αλλά και διαιτητικά αναψυκτικά.
Η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί μεταβολικό στρες και ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα ανταμοιβής με τις εθιστικές ουσίες, επηρεάζοντας την μάθηση και τη μνήμη. Σύμφωνα με τον γιατρό, ακόμη και μικρές ποσότητες ζαχαρούχων ροφημάτων στην βρεφική ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και με μια δια βίου προτίμηση σε πολύ γλυκές γεύσεις.
Παρότι οι χυμοί φαίνονται "υγιεινοί", στην πραγματικότητα αφαιρούν τις φυτικές ίνες που ρυθμίζουν την απορρόφηση της ζάχαρης, προσφέροντας πολλές "κενές" θερμίδες και μειώνοντας την κατανάλωση θρεπτικών τροφών. Για τα τεχνητά γλυκαντικά τα δεδομένα στα βρέφη είναι ελάχιστα και υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές επιδράσεις στο μικροβίωμα, στη ρύθμιση σακχάρου και στην αντίληψη της γλυκιάς γεύσης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, μέχρι την ηλικία του ενός έτους η βασική τροφή είναι το μητρικό γάλα, ενώ νερό εισάγεται σταδιακά μετά τους έξι μήνες σε μικρές ποσότητες. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά καταναλώνουν ως επί το πλείστον νερό και γάλα, με τις γλυκές επιλογές να παραμένουν εξαίρεση, όχι κανόνας.
Οι γονείς θα πρέπει πάντα να συζητούν με τον παιδίατρο ή έναν επαγγελματία υγείας πριν λάβουν αποφάσεις που αφορούν τη διατροφή των παιδιών τους, σύμφωνα με τον Baibing Chen.
