Τί θέλω για τα παιδιά μου φέτος το καλοκαίρι

Τί θέλω για τα παιδιά μου φέτος το καλοκαίρι

Ελληνικό καλοκαίρι, με ήλιο, θάλασσα, ομορφιά! «Τι να κάνει το παιδί μου φέτος το καλοκαίρι;», «Πώς θα γίνει να μη ξεχάσει αυτά που έμαθε στο σχολείο;» με ρωτάνε διαρκώς ανήσυχοι γονείς. Κάθισα και το σκέφτηκα, τι θέλω εγώ για τα παιδιά μου φέτος το καλοκαίρι. Να που κατέληξα.

Φέτος το καλοκαίρι θέλω τα παιδιά μου…

1. …να ξεκουραστούν!

Ναι, όσο και αν φαίνεται παράξενο, τα παιδιά κουράζονται όλο το χειμώνα. Κάτι με το πρωινό ξύπνημα, τα μαθήματα, τα εξωσχολικά, τα κοινωνικά τους σκαμπανεβάσματα, τις υποχρεώσεις, αλλά και τα άγχη των γονιών τους, τα παιδιά κουράζονται και χρειάζονται ξεκούραση, σωματική και ψυχική.

2. …να νιώσουν περήφανα για όσα κατάφεραν την περασμένη σχολική χρονιά.

Εντάξει, πήραν ενδεικτικό ή βαθμούς, είπαμε «μπράβο» και το βάλαμε στο συρτάρι. Είπαμε στο παιδί μας ότι νιώθουμε περήφανοι για όσα κατάφερε; Για τα καινούργια πράγματα που έμαθε; Για το ότι έκανε λάθη αλλά συνέχισε; Για το ότι προσπάθησε;

3. …να χαμογελάνε! 

Έτσι, επειδή νιώθουν χαρά ζωής, όχι επειδή πήραν κάποιο δώρο ή κάποιο προνόμιο. Θέλω να μπορούν να χαμογελάνε επειδή υπάρχει ομορφιά γύρω τους, επειδή έχουν ωραίες σχέσεις με τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, τα ξαδέρφια, αλλά και τους φίλους τους.

4…να εκτιμήσουν όλα όσα έχουν, χωρίς να συγκρίνουν τι έχει ‘ο γείτονας’.

Μεγάλο μάθημα ζωής και προσωπικής ευτυχίας, ναμπορεί καθένας να χαίρεται με όσα έχει και να μη κολλάει το μυαλό του σε όσα δεν έχει.

5. …να είναι ξένοιαστα!

Να μη στεναχωριούνται για τα προβλήματα του κόσμου, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, των μεγάλων, απλώς να είναι παιδιά, χωρίς έγνοιες στο κεφαλάκι τους!

6. …να διαβάσουν μερικά ωραία βιβλία!

Όχι καταναγκαστικά, επειδή «έτσι πρέπει», αλλά επειδή «έτσι θέλουν», επειδή το διάβασμα ομορφαίνει τη ζωή, είναι μια απόλαυση που τρέφει το πνεύμα αλλά και την ψυχή.

7. …να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να ξυπνήσει ο καλλιτέχνης μέσα τους,

μέσα από βιβλία που καλλιεργούν τη φαντασία και παράλληλα προσφέρουν την ευκαιρία στο παιδί να τονώσει την αυτοπεποίθησή του.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Διαβάστε επίσης:

5 πράγματα που πρέπει να έχεις στην καλοκαιρινή τσάντα της βόλτας – εκτός από υπομονή

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network