Δύο σοβαρά περιστατικά με ηλεκτρικά πατίνια και θύματα ανηλίκους καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες, σε Τήνο και Γλυκά Νερά, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους κινδύνους από τη χρήση τους από παιδιά και εφήβους.
Μια 14χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", μετά τον σοβαρό τραυματισμό της σε πτώση από ηλεκτρικό πατίνι στην Τήνο. Την ίδια ώρα, ένας 16χρονος μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο ΚΑΤ, όταν το ηλεκτρικό πατίνι στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στα Γλυκά Νερά.
Στη ΜΕΘ η 14χρονη μετά την πτώση στην Τήνο
Το περιστατικό στην Τήνο σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η 14χρονη επέβαινε ως συνεπιβάτης σε ηλεκτρικό πατίνι που οδηγούσε άλλη ανήλικη, περίπου 15 ετών. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τα δύο κορίτσια έπεσαν από το πατίνι, με τη 14χρονη, η οποία καθόταν στο πίσω μέρος, να τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Η 15χρονη οδηγός δεν φέρεται να υπέστη σοβαρά τραύματα.
Ο πατέρας της 14χρονης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος, επισημαίνοντας ότι το πατίνι δεν ανήκε στην κόρη του και ότι ο ίδιος δεν της επέτρεπε να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους οχήματα.
Η ανήλικη μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπου κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή της προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η επείγουσα διακομιδή της στην Αθήνα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασε στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παραμένει σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Βαριά τραυματισμένος 16χρονος στα Γλυκά Νερά
Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι είχε σημειωθεί στα Γλυκά Νερά. Το βράδυ του Σαββάτου, 16χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Βυτίνης και Αγίου Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το αυτοκίνητο κινούνταν στην οδό Βυτίνης με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Λαυρίου όταν, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, συγκρούστηκε με το πατίνι. Από τη σύγκρουση ο 16χρονος έπεσε στο οδόστρωμα και τραυματίστηκε σοβαρά.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο και μετέφερε τον ανήλικο στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος. Ο 19χρονος οδηγός του αυτοκινήτου υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, ενώ τα ακριβή αίτια του τροχαίου διερευνώνται από την Τροχαία.
ΠΟΕΔΗΝ: Τέσσερα παιδιά διασωληνώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες
Τα δύο νέα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά σοβαρών ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια και ανήλικους αναβάτες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι μέσα σε διάστημα μόλις 15 έως 20 ημερών τέσσερα παιδιά χρειάστηκε να διασωληνωθούν μετά από πτώσεις με ηλεκτρικά πατίνια.
Σε μία από τις περιπτώσεις, μάλιστα, το παιδί υπέκυψε στα τραύματά του και οι γονείς του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Γιαννάκος, από την αρχή του έτους περίπου 300 παιδιά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία έπειτα από τραυματισμούς που σχετίζονται με ηλεκτρικά πατίνια, ενώ περίπου τα μισά χρειάστηκε να διακομιστούν στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.
Τα διαδοχικά περιστατικά επαναφέρουν τη συζήτηση για την ασφάλεια των ηλεκτρικών πατινιών και, κυρίως, για τη χρήση τους από ανηλίκους, παρά τους περιορισμούς που προβλέπει πλέον η νομοθεσία.