Διατροφή στην εγκυμοσύνη | 10 χρήσιμα tips και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Στο υπέροχο – αλλά και απαιτητικό – ταξίδι της εγκυμοσύνης η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διατροφή της εγκύου επιδρά άμεσα στην υγεία της ίδιας, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για την ομαλή ανάπτυξη αλλά και την μελλοντική υγεία του παιδιού της.

Με δεδομένο ότι ο οργανισμός της μέλλουσας μητέρας πρέπει να υποστηρίξει την αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου, και ταυτόχρονα τον μεταβολισμό και την αύξηση όλων των υπόλοιπων ιστών που απαιτούνται για την εγκυμοσύνη, μια κατάλληλα προσαρμοσμένη δίαιτα στις ιδιαίτερες αυτές ανάγκες κρίνεται απαραίτητη.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ιδανική στιγμή για να εστιάσετε ακόμη περισσότερο σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε κι εσείς και το έμβρυο να λάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

10 χρήσιμα tips για ένα υγιεινό, ισορροπημένο διαιτολόγιο

1. Καταναλώστε 9 με 11 ποτήρια υγρών ημερησίως, εκ των οποίων τα 7- 9 να είναι νερό.

2. Αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

3. Μειώστε όσο περισσότερο μπορείτε την καφεΐνη – περίπου 200mg καφεΐνης/ημέρα θεωρούνται αποδεκτά σύμφωνα με τους ειδικούς.

4. Πείτε όχι στα τηγανητά και στο junk food.

5. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής ώστε να έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

6. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού για να αποφύγετε καταστάσεις όπως κατακράτηση υγρών ή και υπέρταση.

7. Προτιμήστε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ιδανικά βραδείας καύσης – αυτούς δηλαδή που δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Καλές πηγές υδατανθράκων είναι η βρώμη, το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι γλυκοπατάτες, το καστανό ρύζι, τα noodles κ.α.

8. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη για να καλύψουν την ανάπτυξη των νέων ιστών. Μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια, τα αυγά (σφιχτά), το κρέας (απαγορεύεται το συκώτι), τα πουλερικά (καλοψημένα), το ψάρι, οι ξηροί καρποί και ο αρακάς.

9. Επίσης, είναι πολύ βασικό να καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν μεγάλη ποσότητα ύδατος, διογκώνονται και βοηθούν στον περισταλτισμό του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τρόφιμα στα οποία μπορείτε να βρείτε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, ειδικά με τη φλούδα τους, τα λαχανικά, η βρώμη και τα πιτυρούχα προϊόντα.

10. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διατροφή σας θα ακολουθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, με κύριο χαρακτηριστικό της το μέτρο και την υψηλή ποιότητα.

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε στην εγκυμοσύνη

Τα άκρως απαραίτητα σίδηρος (Fe), ασβέστιο (Ca), φυλλικό οξύ και ω3, ιώδιο και Βιταμίνη D

Η κατάλληλα προσαρμοσμένη δίαιτα στις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη, αλλά όχι πάντα επαρκής. Στην πράξη, η κάλυψη των αυξημένων διατροφικών αναγκών αποκλειστικά και μόνο από τη σωστή δίαιτα, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται ατέλειες οι οποίες επιβαρύνουν τον οργανισμό της μητέρας και μπορεί να στερήσουν από το μωρό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η λήψη ειδικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν κατάλληλη σύνθεση, ιδανική για την κάλυψη των διαφοροποιημένων αναγκών κάθε περιόδου.

Το Iofolen® είναι ειδικό συμπλήρωμα διατροφής σχεδιασμένο για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων διατροφικών αναγκών της μητέρας και του μωρού της κατά την κύηση. Η σύνθεσή του δε, είναι εναρμονισμένη με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη | 10 χρήσιμα tips και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι

Tο Iofolen® περιέχει, μεταξύ άλλων, Ω3 λιπαρά οξέα, Ιώδιο, Βιταμίνη D & Φυλλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, στην καλύτερη έκβαση της κύησης και στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της εγκύου. Τα οφέλη αφορούν τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννηση ενός υγιούς, τελειόμηνου βρέφους).

Διατροφή στην εγκυμοσύνη | 10 χρήσιμα tips και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι

Συμπερασματικά, ως μέλλουσα μαμά πρέπει να δώστετε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση ειδικού διαιτολογίου που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας, ακολουθώντας παράλληλα τις συστάσεις των ειδικών για τη λήψη, όπου απαιτείται, των κατάλληλων πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. Στόχος όλων (γιατρών και γυναικών) είναι να διασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες για την ολοκλήρωση μιας όσο το δυνατόν καλύτερης εγκυμοσύνης και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα υγιές μέλλον για το μωρό σας.

Εστιάστε στην πρόληψη και ευχαριστηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σας, απολαμβάνοντας κάθε βήμα του μοναδικού αυτού ταξιδιού!

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΜΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ.

Αριθμός Γνωστοποίησης ΕΟΦ: 48265/13-07-2007. Ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας στον ΕΟΦ.

EXTRA INFO:

www.iofolen.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network