Άραγε υπάρχει τίποτα πιο νοσταλγικό και ζεστό από την μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ με έντονα vibes Χριστουγέννων;
Γνωρίζουμε όλοι καλά πως το κέικ δεν είναι μόνο ένα απλό γλυκό, αλλά μια ζεστή αγκαλιά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, εκεί που το βουτάς μέσα σε μια ζεστή κούπα γάλα, κουκουλωμένη στην κουβέρτα με συντροφιά το στολισμένο σου δέντρο και την ησυχία του σπιτιού.
Είναι η μυρωδιά και η γεύση της μαμάς, της γιαγιάς, της αγάπης και της θαλπωρής. Φέτος τα Χριστούγεννα, αλλά και πριν...(κάνε το τώρα, μην καθυστερείς), βάλε την αγαπημένη σου μουσική και μπες στην κουζίνα. Τα υλικά είναι εδώ, η εκτέλεση το ίδιο, ποιος ο λόγος να μην το δοκιμάσεις;
Φτιάξε το πιο festive cake γεμάτο εορταστικά αρώματα και ασύγκριτη γεύση και υποδέξου τα Χριστούγεννα.
Υλικά
- 200 γρ. με διάφορα γλυκά του κουταλιού( καρυδάκι, νεράντζι, κυδώνι, κεράσι, σύκο…)
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 5 αυγά
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 170 γρ. μαργαρίνη
- 100 ml γάλα
- ½ ποτηράκι του καφέ κονιάκ
- 50 γρ. χαρουπόμελο
- 1 κ.γ. ανθόνερο
- 50 γρ. ινδοκάρυδο
- 150 γρ. αμύγδαλα/ φουντούκια/ καρύδια
- 50 γρ. σταφυδάκια
- Xυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
istock
Εκτέλεση

Ξεκινάμε την συνταγή μας πλένοντας τα γλυκά του κουταλιού από την προηγούμενη, για να φύγουν τα υγρά τους και το σιρόπι. Εφόσον λοιπόν είναι στεγνά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα μπολ, στο οποίο έχουμε βάλει 150 γρ. από το αλεύρι μας, βάζουμε και τα κομματάκια από τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία και αλευρώνουμε και τέλος, τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ, σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το γάλα, το κονιάκ, το μέλι, το ανθόνερο και ανακατεύουμε καλά με ένα μίξερ.
Αφού έχει φουσκώσει λίγο το μείγμα μας, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ.
Συνεχίζουμε και προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες για να αρωματίσουμε το μείγμα μας και χτυπάμε με το μίξερ για λίγη ώρα ακόμα. Έπειτα, προσθέτουμε στο μείγμα μας, 150 γρ. αλεύρι με 1 κ.σ. μπείκιν, αφού προηγουμένως τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μικρό μπολ μεταξύ τους.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για να ενσωματωθούν τα νέα υλικά στο μείγμα μας. Τελευταίο βήμα είναι να προσθέσουμε και το μείγμα με τα γλυκά του κουταλιού και ανακατεύουμε με την βοήθεια μίας σπάτουλας με απαλές κινήσεις.
Επόμενο βήμα είναι να πάρουμε μία φόρμα 20 εκατοστών περίπου, την οποία την αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε όλο το μείγμα μας και συνεχίζουμε με το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Όταν είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει.
Για την επικάλυψη, παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, το λεμόνι, το ανθόνερο και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Τέλος, ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω από το κέικ μας και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί.
@xrysessyntages_gr Το κέικ των Χριστουγέννων! Υλικά 200 γρ. με διάφορα γλυκά του κουταλιού( καρυδάκι, νεράντζι, κυδώνι, κεράσι, σύκο…) 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 5 αυγά 80 γρ. καστανή ζάχαρη 170 γρ. μαργαρίνη 100 ml γάλα ½ ποτηράκι του καφέ κονιάκ 50 γρ. χαρουπόμελο 1 κ.γ. ανθόνερο 50 γρ. ινδοκάρυδο 150 γρ. αμύγδαλα/ φουντούκια/ καρύδια 50 γρ. σταφυδάκια Xυμό από 1 πορτοκάλι 1 κ.γ. κανέλα Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 2 βανίλιες 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ Εκτέλεση Ξεκινάμε την συνταγή μας πλένοντας τα γλυκά του κουταλιού από την προηγούμενη, για να φύγουν τα υγρά τους και το σιρόπι. Εφόσον λοιπόν είναι στεγνά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα μπολ, στο οποίο έχουμε βάλει 150 γρ. από το αλεύρι μας, βάζουμε και τα κομματάκια από τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία και αλευρώνουμε και τέλος, τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ, σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το γάλα, το κονιάκ, το μέλι, το ανθόνερο και ανακατεύουμε καλά με ένα μίξερ. Αφού έχει φουσκώσει λίγο το μείγμα μας, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες για να αρωματίσουμε το μείγμα μας και χτυπάμε με το μίξερ για λίγη ώρα ακόμα. Έπειτα, προσθέτουμε στο μείγμα μας, 150 γρ. αλεύρι με 1 κ.σ. μπείκιν, αφού προηγουμένως τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μικρό μπολ μεταξύ τους. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για να ενσωματωθούν τα νέα υλικά στο μείγμα μας. Τελευταίο βήμα είναι να προσθέσουμε και το μείγμα με τα γλυκά του κουταλιού και ανακατεύουμε με την βοήθεια μίας σπάτουλας με απαλές κινήσεις. Επόμενο βήμα είναι να πάρουμε μία φόρμα 20 εκατοστών περίπου, την οποία την αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε όλο το μείγμα μας και συνεχίζουμε με το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Όταν είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει. Για την επικάλυψη, παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, το λεμόνι, το ανθόνερο και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Τέλος, ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω από το κέικ μας και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί. #syntages #greek #chef #yummy #delicious #recipes #instafood #foodstagram #instacooking #foodie #homemade #xrysessyntages #xrysesyntages #food #recipes #tastyfood #tasty #syntages #greek #chef #Μαγειρική #Φαγητό #Γαστρονομία #greekfood #ζαχαροπλαστική
♬ original sound - Christmas Countdown🤶

