Το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων κάνει καλό. Μοιάζει σαν μία ακόμη θεωρία που επινόησαν οι γονείς για να κάνουν τα παιδιά τους να διαβάζουν περισσότερο αλλά το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλαπλά. Εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας αφού τον βοηθά στη γνώση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση ενώ προσφέρει ανακούφιση από το στρες. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ενσυναίσθηση ή τους οικογενειακούς δεσμούς αφού δεν είναι απαραίτητα μια μοναχική διαδικασία. Πέρα από τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, επηρεάζει και τους άλλους. Το διάβασμα μπορεί να αποδειχθεί και ένα μέσο για να κάνουμε τον κόσμο (λίγο) καλύτερο. Αυτό δεν αφορά μόνο το κοινωνικό περιεχόμενο κάποιων βιβλίων αλλά και τους σκοπούς στους οποίους είναι αφιερωμένα.
Ο βραβευμένος Άγγλος συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν έγραψε ένα δυνατό ποίημα-καλωσόρισμα για τους πρόσφυγες το οποίο έδωσε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κι αυτοί, μαζί με τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury, το παρουσιάζουν σε μία σκηρόδετη έκδοση -στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και τον τίτλο "Ό,τι χρειάζεσαι για να ζεσταθείς". Το εικονογράφησαν δεκατρείς εξαιρετικοί καλλιτέχνες και μέσα από τις σελίδες του ο συγγραφέας, που είναι και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους, ή και την πατρίδα τους ακόμα, να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα και τους χειμώνες που έρχονται.

Οι μέρες που διανύουμε, με τους πολέμους να είναι σε εξέλιξη, δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Για αυτό και είναι σημαντικό να τιμάμε και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Ιουνίου. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001 και σκοπός της είναι να γιορτάσει και να τιμήσει τους πρόσφυγες από όλο τον κόσμο. Ένας τρόπος για να το κάνουμε κι εμείς είναι να αγοράσουμε βιβλία όπως του Γκέιμαν αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις του πηγαίνουν στους σκοπούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ενώ στέλνει κι ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα..
Υπάρχουν πολλά ακόμα βιβλία που όσες περισσότερες πωλήσεις κάνουν τόσο περισσότερα χρήματα θα συγκεντρωθούν για έναν καλό σκοπό. Πρόσφατα είχαμε μιλήσει για τη Χριστίνα Ντούμα που γράφει παιδικά βιβλία για να στηρίξει τον γιο της που μάχεται με τη θανατηφόρα νόσο Μπάτεν. Είναι ένας όμορφος τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά πώς να δείχνουν έμπρακτα αλληλεγγύη και να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους αλλά και μέσα τους. Αυτή είναι άλλωστε και η δύναμη των βιβλίων.
Μπορείς να την ανακαλύψεις κι εσύ μαζί με τα παιδιά στα εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Στη δωρεάν δράση "Εμείς και ο κόσμος των βιβλίων", κάθε μήνα, με μια νέα θεματική ενότητα, ξεχωριστά λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα, εικονογραφημένα παιδικά βιβλία, ποιήματα και αυτοβιογραφίες "συνομιλούν" μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν μοναδικό κόσμο που αποτελεί έμπνευση για δημιουργία και ελεύθερη έκφραση. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και οι φόρμες συμμετοχής άνοιξαν από σήμερα.