Κάποιοι γονείς δεν δίνουν καθόλου γλυκά στα παιδιά τους (μέχρι κάποια ηλικία), κάποιοι δίνουν με άνεση και κάποιοι προσπαθούν με μέτρο. Η αλήθεια είναι πως όταν τα παιδί αρχίσει να τρώει γλυκά, δύσκολα...σταματάει. Όσο κι αν κρατάμε μέτρο, τα γλυκά είναι νόστιμα και τα παιδιά θα ζητάνε σχεδόν συνέχεια παγωτά, καραμέλες, σοκολάτες και λαχταριστά σνακ.
Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούμε να τρώμε οικογενειακώς με μέτρο τα γλυκά, να δείξουμε στα παιδιά μας ότι δεν είναι απαγορευμένα αλλά μπορούμε να τα απολαύσουμε σε μικρή ποσότητα. Φτιάχνουμε μόνοι μας γλυκά στο σπίτι κι επιλέγουμε γλυκά ζαχαροπλαστείου κι όχι από το σούπερ μάρκετ.
Αλλά υπάρχουν και κάποιες φάσεις, κυρίως στις διακοπές, που τα παιδιά θα φάνε περισσότερα γλυκά. Κι εκεί θα πούμε "κι εμείς τρώγαμε γλυκά, δεν πάθαμε κάτι". Η αλήθεια είναι όμως πως κάποτε τα γλυκά ήταν διαοφρετικά και πως κάποιοι όντως έπαθαν κάτι, αφού κάποιες ασθένειές του μπορεί να οφείλονται ανάμεσα σε άλλα και στη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και βλαβερών συστατικών στα γλυκά.
Σε ανάρτησή της η παιδίατρος Σουζάνα Κέμπερ, εξηγεί ακριβώς αυτό, γιατί δηλαδή τα παιδιά σήμερα πρέπει να αποφεύγουν τα γλυκά εξαιτίας των συστατικών τους.
Όπως γράφει: "Το "δεν πάθαμε κάτι" σηκώνει συζήτηση — αλλά ας την αφήσουμε για άλλη φορά.
Το βασικό θέμα είναι πως και τα ίδια γλυκά... δεν είναι καν πια τα ίδια.
Αυτό που κάποτε ήταν σοκολάτα, ζάχαρη, γάλα και ίσως κάποιοι ξηροί καρποί, σήμερα είναι γεμάτο με τεχνητά χρώματα, συντηρητικά και χημικά πρόσθετα, φτιαγμένα για να μειώνουν το κόστος, να εθίσουν και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του.
Ακόμα και γλυκά που τα γνωρίζουμε από παιδιά, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν κάποτε".
Παίρνοντας για παράδειγμα μια γνωστή σοκολάτα, γράφει:
"Αυτά ήταν τα συστατικά της πριν από κάποιες δεκαετίες:
ζάχαρη, γλυκιά σοκολάτα γάλακτος, σιρόπι καλαμποκιού, φιστίκια, ζαχαρούχο γάλα, φυτικό λάδι, γάλα βύνης, ασπράδι αυγών, αλάτι.
Αυτά είναι τα συστατικά της σήμερα:
Zάχαρη, φιστίκια, σιρόπι γλυκόζης, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, βούτυρο κακάο, κακαομάζα, ηλιέλαιο, λακτόζη, λιπαρά γάλακτος, σκόνη ορού γάλακτος, φοινικόλιπος, αλάτι, Λακτόζη και πρωτείνη απο ορό γάλακτος (απο γάλα), γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), κοκκέλαιο (έλαιο καρύδας), ασπράδι αυγού σε σκόνη, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, πρωτείνη γάλακτος.
Γι’ αυτό αξίζει να βλέπουμε τα πράγματα με καθαρή ματιά, όχι μόνο με νοσταλγία.
ΔΕΝ είναι "όπως παλιά" — και το ξέρουμε κατά βάθος.
Ο περιορισμός των γλυκών που τρώει το παιδί σου δεν του στερεί τη χαρά της παιδικής ηλικίας — το προστατεύει από τις χρόνιες ασθένειες".