Κάθε πρωί, έρχεται εκείνη η γλυκιά στιγμή της μέρας που ο μικρός μου γιος με τις πιτζάμες ακόμα και τα νυσταγμένα του μάτια μισόκλειστα, ζητάει να διαβάσουμε μαζί τα αγαπημένα του βιβλία. Αν και τα κουτιά κάτω από το κρεβάτι του έχουν γεμίσει από τόσες όμορφες πολύχρωμες ιστορίες, εκείνος αγαπά να διαβάζει ακριβώς τα ίδια που αγάπησε πριν αρκετά χρόνια και η αδερφή του. Μαζί με εκείνους αυτές οι εκδόσεις, φαγωμένες στις άκρες τους και με τσαλακωμένα εξώφυλλα, αποτελούν το δικό μας γνώριμο σημείο συνάντησης, ένα μέρος που μοιραζόμαστε τις ιστορίες που λατρεύουν μαζί με μπόλικη αγάπη, σύνδεση και πολλές αγκαλιές.
Ο Νόι και η Φάλαινα – Davies Benji – Εκδόσεις Ίκαρος
Ένα βιβλίο για τη φιλία, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που ενώνει τα είδη της ανθρωπότητας ακόμα κι ένα παιδί με ένα φαλαινάκι. Όταν ο Νόι που ζει στην ακρογιαλιά μόνο με τον μπαμπά του και έξι γάτες σώζει ένα φαλαινάκι, οι δυό τους γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Δεν έχουν τίποτα κοινό να μοιραστούν πέρα από ευγνωμοσύνη και όμορφα συναισθήματα. Που το φαλαινάκι σώθηκε από το παιδί κι εκείνο με τη σειρά του έγινε ο πιστός φίλος που το παιδί χρειαζόταν.
Η Θάλασσα Είδε – Tom Percival – Εκδόσεις Ίκαρος
Ένα βιβλίο για την αγάπη, την απώλεια και την πίστη με όμορφες εικόνες και σημαντικά νοήματα. Η Σοφία έχασε το αρκουδάκι της μια ηλιόλουστη μέρα με τον μπαμπά της στη θάλασσα. Ήταν το αγαπημένο της καθώς υπήρξε και το αγαπημένο της μαμάς της. Ένα συναισθηματικό βιβλίο που διδάσκει στα παιδιά πως τίποτα δεν χάνεται όταν το κρατάς μέσα στην καρδιά σου. Ένα βιβλίο που αγαπάμε να διαβάζουμε ξανά και ξανά τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου.
Θα σ'αγαπώ ό,τι κι αν γίνει – Debi Gliori – Εκδόσεις Πατάκης
Όταν η κόρη μου ήταν μικρή ήθελα να της δείχνω πως είναι σημαντική με κάθε τρόπο και πως η αγάπη μου για εκείνη δεν αλλάζει παρά τις διαφωνίες, τις αταξίες και όσα μας απομάκρυναν για λίγο μέσα στην καθημερινότητα. Ο τίτλος έγινε το μάντρα μας, ένας μυστικός κώδικας που ηρεμούσε μετά την καταιγίδα, πριν από τον ύπνο, το σχολείο, τις πρώτες σημαντικές φορές όπου συχνά με ρώταγε "Ό,τι κι αν γίνει;" Με εμένα να απαντώ: "Θα σ'αγαπώ ό,τι κι αν γίνει".
Αυτό το μαγικό βιβλίο διηγείται την ημέρα ενός μικρού αλεπουδάκου που έχει νεύρα και ξεσπάει στα παιχνίδια του, ενώ αναρωτιέται αν η μαμά του τον αγαπάει έπειτα από όλα όσα κάνει. Ένα βιβλίο για την αγάπη, την απώλεια αλλά και την πιο σημαντική αγωνία των παιδιών για το που πάει η αγάπη αλλά κι εμείς, όταν φύγουμε από τη ζωή.




