Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά η κατανάλωσή τους δεν είναι ακίνδυνη.
Αν και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, μπορεί επίσης να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αυτές οι χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την προστασία των καλλιεργειών, μπορούν να βρεθούν σε ανησυχητικές ποσότητες στα προϊόντα που τρώμε καθημερινά.
Τα κεράσια στην κορυφή της λίστας
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Générations Futures και αναφέρθηκε από την Passeport Santé αναδεικνύει την κλίμακα του προβλήματος. Από τα 1.996 δείγματα μη βιολογικών τροφίμων που αναλύθηκαν, το 62% περιείχε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφαρμάκου. Τα φρούτα επηρεάστηκαν περισσότερο, με ποσοστό μόλυνσης 80%, σε σύγκριση με 48% για τα λαχανικά. Ορισμένα από αυτά τα υπολείμματα ταξινομούνται ως καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή αναπαραγωγικά (CMR).
Μεταξύ των φρούτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, τα κεράσια βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου: το 100% των δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα, εκ των οποίων το 90% από ουσίες CMR. Ακολουθούν τα σταφύλια (98%), οι κλημεντίνες/μανταρίνια (97%), τα λάιμ (88%), οι φράουλες (74%) και τα δαμάσκηνα (88%). Ορισμένα από αυτά τα φρούτα περιέχουν ακόμη και PFAS, χημικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο περιβάλλον και δύσκολα εξαλείφονται.
Δεδομένης αυτής της ανησυχητικής κατάστασης, είναι ζωτικής σημασίας η υιοθέτηση ορισμένων προληπτικών μέτρων. Οι ειδικοί συνιστούν να προτιμάς τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα. Συμβουλεύει επίσης να πλένεις προσεκτικά τα φρούτα και να τα καθαρίζεις, αν είναι δυνατόν.
Η επιλογή τοπικών, εποχιακών προϊόντων συμβάλλει επίσης στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, υποστηρίζοντας παράλληλα μια πιο φιλική προς το περιβάλλον γεωργία. Ενώ τα φρούτα παραμένουν απαραίτητα για την υγεία μας, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με σύνεση, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη τους χωρίς να θέτουμε τον οργανισμό μας σε κίνδυνο.