Πίσω από τη θαμπή καφέ φλούδα του κρύβεται ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Το ακτινίδιο είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο φρούτο, όμως αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους της υγείας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί το αποκαλούν "φρούτο-πρωταθλητή”.
Βιταμίνες σε υψηλή περιεκτικότητα και μέταλλα
Το μεγαλύτερο του όπλο είναι η τεράστια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ένα μόνο ακτινίδιο αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα, ενώ ξεπερνά ακόμη και το πορτοκάλι. Εκτός από αυτό, περιέχει βιταμίνες Κ, Ε και Β9 (φυλλικό οξύ), πολύτιμες φυτικές ίνες, αλλά και μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Με απλά λόγια, είναι ένα μικρό, πράσινο "πολυβιταμινούχο”.
Οι βιταμίνες του ακτινιδίου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, που είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα, δόντια και οστά. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φθορά και τη γήρανση. Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων, ιδιαίτερα στα παιδιά και κατά την εγκυμοσύνη, ενώ συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη δημιουργία νέων κυττάρων. Μαζί, αυτές οι βιταμίνες κάνουν το ακτινίδιο ένα πραγματικά πολύτιμο φρούτο για μικρούς και μεγάλους.
Πολλά οφέλη για τον οργανισμό
Τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι πολλά. Ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας μικρούς και μεγάλους να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ιώσεις. Οι φυτικές του ίνες και το ένζυμο ακτινιδίνη βελτιώνουν την πέψη, ενώ το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά του χρόνου και χαρίζουν πιο υγιές δέρμα, ενισχύοντας τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Για τα παιδιά, το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η γλυκόξινη γεύση του το κάνει δροσερό και απολαυστικό, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού τους.
Πώς να το καταναλώσεις
Το ακτινίδιο μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με το γούστο και την ευκολία. Το πιο απλό είναι να το τρώμε σκέτο με κουταλάκι, κόβοντας το στη μέση και αναδεικνύοντας την πράσινη σάρκα του. Μπορεί επίσης να μπει σε φρουτοσαλάτες, να μπει σε ένα πολύχρωμο smoothie με μπανάνα και πορτοκάλι ή να συνοδεύσει ένα μπολ με γιαούρτι και μέλι, ή ακόμα και σε αλμυρές σαλάτες με σπανάκι και ξηρούς καρπούς, προσφέροντας μια δροσερή, γλυκόξινη νότα. Το ακτινίδιο είναι ευέλικτο, νόστιμο και διατηρεί όλες τις θρεπτικές του αξίες, είτε ωμό είτε σε συνδυασμούς με άλλα φρούτα και υγιεινά σνακ.