Κάθε μέρα κάνεις άνω κάτω τη κουζίνα για να μπορέσεις να ετοιμάσεις όλα τα γεύματα που θα χρειαστούν τα παιδιά για την επόμενη μέρα στο σχολείο. Κάτι που όμως που σε εξαντλεί είναι να καθαρίζεις αυτό τον χαμό που έχει προκληθεί στη κουζίνα σου.
Έτσι, καταλήγεις να "πετάξεις" όλα τα μαγειρικά σου σκεύη μέσα στο πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο δεν είναι όλα τα σκεύη κατάλληλα για πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως κάθε γεύμα, έτσι και κάθε σκεύος χρειάζεται τη δική του περιποιήση, εάν θέλουμε να τα διατηρήσουμε σαν καινούργια στη κουζίνα μας.
Όσον αφορά τις ξύλινες επιφάνειες κοπής, ένα είναι σίγουρο. Είναι αρκετά δύσκολο να τις καθαρίσουμε αποτελεσματικά. Τα ζουμιά από τα φρούτα ή λαχανικά και τα υπολείμματα από τα κρέατα, είναι "σκληροί" λεκέδες. Φυσικά το απλό πλύσιμο με ένα σφουγγάρι και απορρυπαντικό πιάτων μπορεί να κάνει μία σχετικά καλή δουλειά, που δε παύει όμως να παραμένει ανεπαρκής. Οι μυρωδιές και τα χρώματα υποχωρούν δύσκολα από το ξύλο.

Η λύση είναι να χρησιμοποιήσεις λεμόνι και αλάτι: Μετά από το συνηθισμένο πλύσιμο, πάρε μισό λεμόνι και βάλε αλάτι σ΄όλη την επιφάνειά του. Τρίψε καλά όλη την επιφάνεια κοπής και θα δεις ακόμη και τους πιο επίμονους λεκέδες να υποχωρούν. Το λεμόνι αφαιρεί κάθε είδους μυρωδιά, ενώ το αλάτι καταπολεμά, τη πλειοψηφία των βακτηριδίων που βρίσκονται σε μία τέτοια επιφάνεια. Εάν θες να το πας ένα βήμα παρακάτω, βάλε λίγο λάδι καρύδας σ΄ένα πανάκι και τρίψε την επιφάνεια ελαφρώς για να τη κάνεις να γυαλίζει ξανά αλλά και για να προστατεύσεις το ξύλο από τυχόν μελλοντικές φθορές και βακτήρια.