Τα Ατσμά σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, είναι ανατολίτικα γλυκά με αφράτη και μαλακή βουτυράτη ζύμη. Κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη και πρόκειται γενικότερα για μια ζύμη πολλαπλών χρήσεων που μπορείς να γεμίσεις είτε με κάτι αλμυρό είτε να το σιροπιάσεις όπως το παραδοσιακό μελομακάρονο.
Η υφή του είναι κάτι ανάμεσα σε τσουρέκι και μπριός ψωμάκι και μπορεί να διατηρηθεί μαλακό για πολλές μέρες.
Αν θέλεις να φτιάξεις κάτι νόστιμο, γρήγορο και γιορτινό που θα μοσχοβολίσει και το σπίτι Χριστούγεννα, ξεκίνα με την ζύμη και ακολούθησε το σιρόπιασμα που θα έκανες με το μελομακάρονο. Πασπάλισε με καρύδια ή διάφορους ξηρούς καρπούς και στόλισέ τα στο γιορτινό τραπέζι σου. Τα Ατσμά είναι πολύ πιο ελαφριά σε σχέση με τις υπόλοιπες γιορτινές γεύσεις, οπότε μην πραξενευτείς αν τα αναζητάς για το πρωινό σου, με τον απογευματινό καφέ ή ως σνακ στο γραφείο!
Μπορείς πάντα να τα γεμίσεις με ό,τι αγαπάς και να απολαύσεις τις πιο υπέροχες δημιουργίες.
Υλικά:
- 600 μλ. χλιαρό γάλα,
- 300 μλ ηλιέλαιο,
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
- 1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι,
- 2 πακέτα(50 γρ) φρέσκια μαγιά η δυο φακελάκια ξερή
- 2 αυγά (ασπράδι μέσα στην ζύμη, και οι κρόκοι για επάλειψη από πάνω με μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος)
- 1 κιλό +1 μικρό ποτήρι αλεύρι
istock

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Θέλουμε μαλακή ζύμη. Περιμένουμε 1 ώρα και μετά κάνουμε 25 "ψωμάκια" και μέσα βάζουμε ότι θέλουμε. Μετά τα βάζουμε στο ταψί και τα καλύπτουμε με σελοφάν η μία σακούλα και περιμένουμε ξανά το λιγότερο μισή ώρα. Αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει με την κρέμα γάλακτος ρίχνουμε και λίγο μαύρο σουσάμι και ψήνουμε περίπου στους 180-190 μέχρι να ροδίσουν.
@.mairi2400 Υπέροχα. #Ατσμα...Υλικά Συνταγής 600 μλ. Χλιαρό γάλα, 300 μλ Ηλιέλαιο, 3 κουταλιες της σούπας ζάχαρη, 1,5 κουταλια της σούπας αλάτι, 2 πακέτα(50 γρ) φρέσκια μαγιά η δυο φακελλακια ξερη , 2 αυγα (ασπράδι μέσα στην ζύμη, και οι κροκοι για επάλειψη από πάνω με μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος ), 1 κιλό +1 μικρό ποτήρι αλεύρι.ΑΤΣ2 ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΤΣΜΑ Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Θέλουμε μαλακή ζύμη. Περιμένουμε 1 ώρα και μετά κάνουμε 25 "ψωμάκια" και μέσα βάζουμε ότι θέλουμε. Μετά τα βάζουμε στο ταψί και τα καλύπτουμε με σελοφάν η μία σακούλα και περιμένουμε ξανά το λιγότερο μισή ώρα. Αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει με την κρέμα γάλακτος ρίχνουμε και λίγο μαύρο σουσάμι και ψήνουμε περίπου στους 180-190 μέχρι να ροδίσουν.#συνταγή #Πιτες #ζυμαρι #πιτεςγλυκες #ζυμες #μαγειρικη #μαγειρικη_στο_σπιτι #follower #forgiou🖤 #binteo #viraltiktok #tiktok #tiktok #fyrrrr ♬ Ay Balam - Uzeyir Mehdizade & Sevcan Dalkıran

