Ο τόνος σε κονσέρβα είναι το απόλυτο comfort food, ειδικά για τους πιο πολυάσχολους και κουρασμένους. Είναι γρήγορο, νόστιμο και διαρκεί μήνες στα ντουλάπια μας. Ωστόσο, αυτό το φαινομενικά αθώο τρόφιμο κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, λόγω των χημικών που περιέχονται στις συσκευασίες του. Όπως εξηγούν οι ερευνητές Antía Lestido Cardama και Lara Pazos Soto από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, στο The Conversation, οι κονσέρβες περιέχουν χημικές ουσίες, όπως τη δισφαινόλη Α (BPA), οι οποίες μπορεί να βλάψουν το ενδοκρινικό σύστημα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ποιες είναι αυτές οι επικίνδυνες ουσίες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;
Τα χημικά που βρίσκονται στις κονσέρβες
Οι κονσέρβες τόνου περιέχουν συνήθως επικάλυψη από πολυμερή υλικά, τα οποία χρησιμεύουν για να προστατεύσουν το φαγητό από την οξείδωση και να διατηρήσουν την ποιότητά του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως την επιβλαβή ρητίνη εποξειδίου που παράγεται από την δισφαινόλη A (BPA). Αυτή η χημική ουσία γνωστός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημα και συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές του μεταβολισμού, διαβήτη, παχυσαρκία και ακόμη και προβλήματα στη γονιμότητα.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr