5 φαγητά που ένας καρδιολόγος δεν δίνει ποτέ στα παιδιά του

Οι υγιεινές εναλλακτικές για κάθε οικογένεια- Τα φαγητά που δεν πρέπει να μπαίνουν στα πιάτα των παιδιών μας

ΓΡΑΦΕΙ: The Mamagers Team -
5 φαγητά που ένας καρδιολόγος δεν δίνει ποτέ στα παιδιά του iStock
Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο

Ποια φαγητά δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μας; Ένας καρδιολόγος εξήγησε πρόσφατα σε ανάρτησή του πόσο βαθιά επηρεάζεται η υγεία της καρδιάς από τη διατροφή της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να βλάψουν σιωπηλά το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μοιράζοντας την επιστημονική του άποψη του, ο Δρ. Sanjay Bhojraj, ανέφερε πέντε συγκεκριμένα τρόφιμα που δεν επιτρέπει ποτέ να υπάρχουν στα πιάτα των παιδιών του, προειδοποιώντας ότι αυτές οι φαινομενικά κοινές επιλογές μπορούν με τον καιρό να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην καρδιά.

Διαβάστε Επίσης

Ο καρδιολόγος προσδιόρισε πέντε συνηθισμένες τροφές που θεωρεί επιβλαβείς για την καρδιακή υγεία, καλώντας τους γονείς να επανεξετάσουν τη διατροφή των παιδιών τους.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα δημητριακά με ζάχαρη, το ποπ κορν μικροκυμάτων, τα υποκατάστατα κρέατος και τα γιαούρτια με γεύσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, να φράξουν τις αρτηρίες και να διαταράξουν τον μεταβολισμό, είπε ο καρδιολόγος υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνειδητής και ισορροπημένης διατροφής.

Θυμάμαι κι εγώ την εποχή με τα nuggets, τα πατατάκια, τα "ό,τι φάει, αρκεί να φάει".

"Ως καρδιολόγος εδώ και πάνω από 20 χρόνια, έχω δει ξανά και ξανά πώς οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μάς ακολουθούν για μια ζωή.
Ξέρω όμως και κάτι ακόμη: πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις ισορροπία στο τραπέζι όταν έχεις μικρά παιδιά. Θυμάμαι κι εγώ την εποχή με τα "πεινασμένα δεινοσαυράκια” – τα nuggets, τα πατατάκια, τα "ό,τι φάει, αρκεί να φάει". Ήταν γρήγορο, βολικό, και συχνά η μόνη επιλογή μετά από μια χαοτική μέρα.

Θέλω οι κόρες μου να ζήσουν μια μακριά, γεμάτη ζωή — κι αυτό ξεκινά από το πιάτο τους

Μόνο που, όσο περνούσαν τα χρόνια και έβλεπα τι κάνει η διατροφή στην καρδιά, άρχισα να αλλάζω. Όχι από ενοχή, αλλά από αγάπη.
Θέλω οι κόρες μου να ζήσουν μια μακριά, γεμάτη ζωή — κι αυτό ξεκινά από το πιάτο τους".

1. Το έτοιμο ποπ κορν μικροκυμάτων

Είναι γρήγορα αλλά συνήθως γεμάτο χημικά όπως PFAS - ουσίες που παραμένουν στο σώμα και συνδέονται με προβλήματα στο ανοσοποιητικό.

Αντί για αυτό:
Φτιάχνουμε ποπ κορν στο σπίτι, με ελαιόλαδο ή βούτυρο.

2. Τα γιαούρτια με γεύσεις

Όσα περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη και τεχνητά χρώματα.

Αντί για αυτά:
Γιαούρτι με λίγο μέλι και φρέσκα φρούτα. 

3. Τα επεξεργασμένα κρέατα

Μπέικον, αλλαντικά, λουκανικάκια. Γεύσεις που αγαπούν τα παιδιά αλλά φορτώνουν το σώμα με νιτρικά και αλάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αντί για αυτά:
Άπαχο, φρέσκο κρέας, ψητό κοτόπουλο, φακές, ρεβίθια, κινόα. 

4. Τα δημητριακά και τα ροφήματα με ζάχαρη

Πολλά πρωινά δημητριακά περιέχουν όση ζάχαρη χρειάζεται ένα παιδί για τρεις μέρες!

Αντί για αυτά:
Φρούτα, αυγά, smoothies με βρώμη, ξηρούς καρπούς και λίγο κακάο. 

5. Τα τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά, ειδικά σε επαναχρησιμοποιημένα λάδια, γεμίζουν το σώμα με τοξικές ενώσεις που προκαλούν φλεγμονές και βλάπτουν την καρδιά.

Αντί για αυτά:
Χρησιμοποιούμε air fryer ή το φούρνο- για λαχανικά, πατάτες, chips. 

Το μυστικό είναι οι μικρές, σταθερές αλλαγές.

Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα "τέλεια”. Το μυστικό είναι οι μικρές, σταθερές αλλαγές. Να διαβάζουμε τις ετικέτες, να εμπλέκουμε τα παιδιά στην κουζίνα, να τους δείχνουμε ότι η υγιεινή επιλογή δεν είναι τιμωρία, αλλά φροντίδα. Και, πάνω απ’ όλα, να θυμόμαστε πως τα παιδιά δεν τρώνε μόνο ό,τι τους δίνουμε, "τρώνε” και ό,τι βλέπουν. Αν μας δουν να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε, θα το κάνουν κι εκείνα.

Διαβάστε Επίσης