Έχει σχέση το τι τρώμε στην εγκυμοσύνη με τον τρόπο που το μωρό ανταποκρίνεται στον θηλασμό;

Μπορεί όντως το φιστικοβούτυρο στην εγκυμοσύνη να επηρεάσει τον τρόπο που το μωρό ανταποκρίνεται στον θηλασμό;

ΓΡΑΦΕΙ: Ιωάννα Χουλιαρά -
Έχει σχέση το τι τρώμε στην εγκυμοσύνη με τον τρόπο που το μωρό ανταποκρίνεται στον θηλασμό; iStock
Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μια σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωφελεί στο μέγιστο την υγείου του εμβρύου αλλά και της μαμάς. Μια νέα έρευνα, όμως, του Syracuse University δείχνει ότι ό,τι τρώμε στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που το μωρό μας θα ανταποκριθεί στον θηλασμό!

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Science & Nutrition οι μητέρες που κατανάλωναν τόσο φυστίκια όσο και φυστικοβούτυρο στην εγκυμοσύνη είχαν παιδιά με διαφορετικά μοτίβα μεθυλίωσης του DNA, του επιγενετικού μηχανισμού όπου προστίθεται μια ομάδα μεθυλίου στο DNA, επηρεάζοντας την έκφραση των γονιδίων χωρίς να αλλάζει η αλληλουχία του.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάζει το πώς το σώμα του παιδιού ανταποκρίνεται σε πρώιμες εμπειρίες, όπως ο θηλασμός.

Τι έδειξε η μελέτη

Η έρευνα παρακολούθησε 35 ζευγάρια μητέρων–παιδιών στη Νέα Υόρκη, εξετάζοντας πώς η κατανάλωση φυστικιών ή φυστικοβούτυρου στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό σχετιζόταν με διαφορές στη μεθυλίωση του DNA των παιδιών.

Τι παρατήρησαν:

Όταν η μητέρα κατανάλωνε και φυστίκια και φυστικοβούτυρο, ο πιο παρατεταμένος θηλασμός συνδεόταν με αυξημένη μεθυλίωση DNA σε συγκεκριμένα σημεία αυτών των γονιδίων.

Όταν η μητέρα κατανάλωνε μόνο φυστικοβούτυρο, ο αυξημένος θηλασμός συνδεόταν με μειωμένη μεθυλίωση στα ίδια σημεία.

Οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε θρεπτικές διαφορές μεταξύ ολόκληρων φυστικιών και επεξεργασμένου φυστικοβούτυρου, όπως η περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ ή επίπεδα αλλεργιογόνων, στοιχεία που μπορεί να επηρεάζουν λεπτά την έκφραση των γονιδίων.

Γιατί έχει σημασία

Οι ειδικοί τονίζουν πως "η μελέτη δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση φυστικιών θα κάνει το μωρό πιο έξυπνο ή λιγότερο επιρρεπές σε αλλεργίες". Αντίθετα αποδεικνύει ότι η μητρική διατροφή και ο πρώιμος θηλασμός πιθανώς αλληλεπιδρούν μέσω επιγενετικών μηχανισμών, δηλαδή μικροσκοπικών βιοχημικών αλλαγών που επηρεάζουν το πώς τα γονίδιά μας ανταποκρίνονται στο περιβάλλον.

Η μελέτη ήταν μικρή (μόνο 35 παιδιά), δεν μέτρησε ακριβείς ποσότητες τροφής και βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα διατροφής. Άρα σε αυτό το σημείο δεν μπορούν ακόμα να δοθούν οδηγίες στους γονείς. Βέβαια, είναι μια μελέτη που προσθέτει στη διευρυνόμενη έρευνα που δείχνει ότι η εγκυμοσύνη και η γαλουχία είναι ευαίσθητες περίοδοι, όπου η διατροφή της μητέρας μπορεί να "προετοιμάζει" τις αναπτυσσόμενες λειτουργίες του μωρού.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Για τους περισσότερους εγκύους, τα φυστίκια θεωρούνται ασφαλή -ακόμη και ωφέλιμα -εκτός αν υπάρχει γνωστή αλλεργία.

Η American Academy of Pediatrics ενθαρρύνει μια ποικιλόμορφη, ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Αν αγαπάς το φυστικοβούτυρο, δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσεις. Αν δεν το αγαπάς, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσεις, βασισμένη σε αυτή τη μελέτη.

Η ουσία δεν είναι να αλλάξεις τη διατροφή σου. Είναι να θαυμάσεις τον τρόπο που η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός συνδέουν βαθιά τη βιολογία της μητέρας με την αρχή της ζωής ενός παιδιού.

Όπως σημειώνουν και οι ερευνητές του Syracuse University: "Η μητρική διατροφή μπορεί να "προετοιμάζει” το επιγενετικό προφίλ του παιδιού". Γιατί η γονεϊκότητα αρχίζει πολύ πριν τη γέννηση και κάθε μικρή, θρεπτική πράξη έχει τη δύναμη να αφήνει αποτύπωμα που η επιστήμη μόλις αρχίζει να κατανοεί.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης