Cronobacter: Το επικίνδυνο μικρόβιο που βρέθηκε σε δημοφιλές βρεφικό γάλα - Ανακλήθηκε και στην Ελλάδα

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το βακτήριο Cronobacter, έναν από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς για τα νεογνά

ΓΡΑΦΕΙ: The Mamagers Team -
Cronobacter: Το επικίνδυνο μικρόβιο που βρέθηκε σε δημοφιλές βρεφικό γάλα - Ανακλήθηκε και στην Ελλάδα iStock
Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο

Η πρόσφατη ανάκληση βρεφικού γάλακτος από τη Nestlé φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους κινδύνους που συνδέονται με το βακτήριο Cronobacter, έναν από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς για τα νεογνά. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές τροφίμων του Βελγίου, η εταιρεία προχώρησε προληπτικά στην απόσυρση του προϊόντος NAN Expert Pro χωρίς λακτόζη 400g, από τη συγκεκριμένη παρτίδα L-51520346AC, λόγω πιθανότητας επιμόλυνσης. Το προϊόν κυκλοφόρησε στην αγορά από τις 13 Ιουνίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2025 και έχει ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2027.

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι το προϊόν έχει διατεθεί και στην ελληνική αγορά και συμμετέχει στη διαδικασία ανάκλησης.

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο γάλα και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Η Nestlé διευκρινίζει ότι το μέτρο αφορά αποκλειστικά τη συγκεκριμένη παρτίδα και όχι άλλα προϊόντα της σειράς. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Δανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της Abbott την περίοδο 2021–2022, όπου μετά από κατανάλωση μολυσμένων βρεφικών γαλάτων, σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά σε βρέφη, ακόμη και θάνατοι.

Τι είναι το Cronobacter

Το Cronobacter έχει αναγνωριστεί από τα CDC ως παθογόνος μικροοργανισμός υψηλού κινδύνου για τα βρέφη, με ποσοστό θνησιμότητας που μπορεί να φτάσει έως και το 40%, κυρίως σε νεογνά κάτω των δύο μηνών, πρόωρα μωρά και παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, το βακτήριο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθεί, καθώς αντέχει σε ξηρό περιβάλλον, επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τρόφιμα σε μορφή σκόνης, σχηματίζει βιοφίλμ στις γραμμές παραγωγής και εμφανίζει αυξημένη αντοχή στις συνήθεις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης. Αυτό το καθιστά έναν επίμονο και δυσεξάλειπτο κίνδυνο στις μονάδες παραγωγής βρεφικών τροφών.

Οι διεθνείς ανακλήσεις καταδεικνύουν ότι ακόμη και ελάχιστα υπολείμματα σκόνης μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη επιμόλυνση, ενώ η παγκόσμια διακίνηση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων διευκολύνει τη μετάδοση διαφορετικών στελεχών του βακτηρίου από χώρα σε χώρα.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πρόληψη δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία αλλά και τους γονείς. Συνιστούν αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στο σπίτι, σωστή αποστείρωση των μπιμπερό, προσεκτική προετοιμασία του γάλακτος και αποφυγή της παρατεταμένης φύλαξης του έτοιμου μίγματος σε θερμοκρασία δωματίου. Το Cronobacter, λόγω της αντοχής του σε ξηρές συνθήκες, μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο διάστημα ακόμη και σε επιφάνειες που φαίνονται καθαρές.

Διαβάστε Επίσης