Δεν υπάρχει σπίτι... χωρίς γιαγιά που έφτιαχνε τα καλύτερα κεφτεδάκια! Τώρα θέλουμε κι εμείς τη συνταγή και να μάθουμε να τα φτιάχνουμε το ίδιο τέλεια!
Αρχικά, μην προσπαθήσεις να βρεις την ίδια γεύση αν τα κάνεις στον φούρνο. Οι γιαγιάδες μας ήξεραν να τηγανίζουν κι εκεί βρίσκεται μεγάλη από τη νοστιμιά!
Διάλεξε καλό κιμά και ιδανικά χρησιμοποίησε μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό! Έχει σημασία! Τα μπαχαρικά σου, επίσης, καλό είναι να είναι φρέσκα και μυρωδάτα!
Αφράτα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
500 γρ. κιμάς χοιρινός
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κούπα ψωμί μπαγιάτικο (που το έχουμε μουλιάσει και στίψει)
1 αυγό
1/4 κούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
6–7 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένου
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ.γλ. ξερή ρίγανη
αλάτι -πιπέρι
ΕκτέλεσηΒάζουμε όλα τα υλικά με τη σειρά σε ένα μεγάλο μπολ
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχτούν καλά όλα τα υλικά
Καλύπτουμε το μπολ με μια μεβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού
Τα αλευρώνουμε και τινάζουμε το επιπλέον αλεύρι
Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα!
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, τζατζίκι ή σαλάτα!
Μυστικά για τα κεφτεδάκια:- Χρησιμοποίησε ανάμεικτο κιμά
- Προτίμησε φρέσκα μυρωδικά
- Προτίμησε μυρωδάτη, αποξηραμένη ρίγανη
- Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κάνει τη διαφορά σε πολλές συνταγές
- Αν δεν έχεις μπαγιάτικο ψωμί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ψωμί του τοστ
- Αν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό για να πλάθεται, πρόσθεσε λίγη τριμμένη φρυγανιά
- Τηγάνισε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, 10-15 κεφτέδάκια τη φορά
- Αν επιλέξεις να τα κάνεις στον φούρνο, άλειψε το ταψί με λάδι και τοποθέτησέ τα με απόσταση μεταξύ τους. Ιδανικά και ανάλογα με τον φούρνο, ψήσε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Πρέπει να τα γυρίσεις για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές