Οι γιορτές είναι η εποχή που το σπίτι γεμίζει αρώματα και γεύσεις. Αν θέλεις φέτος να προσθέσεις κάτι διαφορετικό στο μενού, μια αλμυρή τάρτα με μπέικον και μανιτάρια είναι το ιδανικό ορεκτικό.
Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει τη νοστιμιά του μπέικον με την πλούσια, γήινη γεύση των μανιταριών, δεμένα αρμονικά μέσα σε μια τραγανή βάση.
Είναι ένα πιάτο που εντυπωσιάζει χωρίς να απαιτεί πολύπλοκες τεχνικές, ιδανικό για όσους θέλουν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό χωρίς άγχος. Επιπλέον, μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, γεγονός που την καθιστά πρακτική επιλογή για κάθε οικογενειακό τραπέζι.
Για την ζύμη:
260 γρ αλεύρι μαλακό
120 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση:
Λίγο λάδι
1 μεγάλο πράσο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι
150 γρ μανιτάρια
70 γρ μπέικον
250 - 300 ml κρέμα γάλακτος
150-200 γρ ρεγκάτο
Ταρτιέρα 24 εκ. για 8 κομμάτια
Εκτέλεση:
Για την ζύμη αναμειγνύουμε το κρύο βούτυρο με το αλεύρι και το αλάτι. Ιδανικά φοράμε γάντια για να μην μαλακώσει το βούτυρο.
Αφού το βούτυρο με το αλεύρι έχει γίνει σαν βρεγμένη άμμος προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά το πολύ, ώστε να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και το μπέικον. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το μπέικον αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν καλά τα υλικά. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε ανάμεσα από δυο αντικολλητικά χαρτιά ώστε να την ανοίξουμε με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Στρώνουμε την ζύμη πάνω σε ταρτιέρα 24 εκ. περίπου. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και κάνουμε μια στρώση από την γέμιση που φτιάξαμε. Συνεχίζουμε με μια στρώση ρεγκάτο.
Τελειώνουμε ρίχνοντας την κρέμα γάλακτος ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα.
Tip: Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός ίσως χρειαστεί να καλύψετε την τάρτα με λίγο αντικολλητικό χαρτί τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος.
@jannosv Σου έχω το καλύτερο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι ! 🎄🔥Λαχταριστή τάρτα που γίνεται εύκολα και γρήγορα με προϊόντα της ΑΒ Βασιλόπουλος που βρίσκονται καθημερινά σε χαμηλή τιμή. Μια συνταγή που κάνω εδώ και χρόνια και τρελαίνει όλους μου τους καλεσμένους. . Για την ζύμη 260 γρ αλεύρι μαλακό 120 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους 2 αυγά 1 πρέζα αλάτι Για την γέμιση Λίγο λάδι 1 μεγάλο πράσο 1 μεγάλο κρεμμύδι Αλάτι και πιπέρι 150 γρ μανιτάρια 70 γρ μπέικον 250 - 300 ml κρέμα γάλακτος 150-200 γρ ρεγκάτο Ταρτιέρα 24 εκ. για 8 κομμάτια Ψήνω στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός ίσως χρειαστεί να καλύψετε την τάρτα με λίγο αντικολλητικό χαρτί τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος. Εκτέλεση Για την ζύμη αναμειγνύουμε το κρύο βούτυρο με το αλεύρι και το αλάτι. Ιδανικά φοράμε γάντια για να μην μαλακώσει το βούτυρο. Αφού το βούτυρο με το αλεύρι έχει γίνει σαν βρεγμένη άμμος προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά το πολύ, ώστε να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και το μπέικον. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το μπέικον αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν καλά τα υλικά. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε ανάμεσα από δυο αντικολλητικά χαρτιά ώστε να την ανοίξουμε με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο. Στρώνουμε την ζύμη πάνω σε ταρτιέρα 24 εκ. περίπου. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και κάνουμε μια στρώση από την γέμιση που φτιάξαμε. Συνεχίζουμε με μια στρώση ρεγκάτο. Τελειώνουμε ρίχνοντας την κρέμα γάλακτος ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός ίσως χρειαστεί να καλύψετε την τάρτα με λίγο αντικολλητικό χαρτί τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος. Βγάζουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθεί ώστε να ξεφορμάρουμε και να σερβίρουμε. . ad #abvassilopoulos #EdoToKaloEinaiGiaOlous #abvassilopoulos #KalesGiortesGiaOlous ♬ πρωτότυπος ήχος - Γιάννος Βαλιάνος
