Μελομακάρονα με λιγότερες θερμίδες: Η συνταγή της διατροφολόγου

Με σωστές τροποποιήσεις στις πρώτες ύλες και στον τρόπο παρασκευής, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ελαφριές εκδοχές μελομακάρονων

ΓΡΑΦΕΙ: The Mamagers Team -
Μελομακάρονα με λιγότερες θερμίδες: Η συνταγή της διατροφολόγου iStock
Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο

Τα παραδοσιακά γιορτινά γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας, ωστόσο συχνά συνδέονται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Με σωστές τροποποιήσεις στις πρώτες ύλες και στον τρόπο παρασκευής, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ελαφριές εκδοχές κουραμπιέδων και μελομακάρονων, διατηρώντας τη γεύση, το άρωμα και τη γιορτινή αίσθηση, αλλά μειώνοντας το θερμιδικό και μεταβολικό τους φορτίο.

Γιατί να επιλέξουμε πιο light εκδοχές

• Μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών

• Περιορίζονται οι "κενές" θερμίδες από ζάχαρη

• Αυξάνεται η θρεπτική αξία μέσω καλών λιπαρών και φυτικών ινών

• Διευκολύνεται ο έλεγχος βάρους και σακχάρου

• Επιτρέπεται η απόλαυση χωρίς ενοχές

Μελομακάρονα με λιγότερες θερμίδες

Υλικά (20–22 μικρά τεμάχια)

• 120 ml ελαιόλαδο

• 80 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

• 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

• 1 κ.γ. κανέλα

• ½ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

• 100 ml νερό

• 2 κ.σ. μέλι

• 1 κ.σ. πετιμέζι

Για το πασπάλισμα

• 30 γρ. καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση

• Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό και τα μπαχαρικά

• Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ

• Ζυμώνουμε ελαφρά και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα

• Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20 λεπτά

• Ζεσταίνουμε τα υλικά του σιροπιού για 2–3 λεπτά

• Βουτάμε γρήγορα τα ζεστά γλυκά στο χλιαρό σιρόπι

• Πασπαλίζουμε με λίγα καρύδια

Διατροφικό όφελος

• Αλεύρι ολικής άλεσης → περισσότερες φυτικές ίνες

• Λιγότερο σιρόπι → καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος

• Ελαιόλαδο & καρύδια → αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά

Η ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει αποκλεισμούς, αλλά σωστές επιλογές. Οι light εκδοχές παραδοσιακών γλυκών επιτρέπουν να διατηρήσουμε τη γιορτινή απόλαυση, μειώνοντας παράλληλα τις θερμίδες και τη μεταβολική επιβάρυνση. Με μέτρο, ποιότητα υλικών και συνειδητή κατανάλωση, τα γλυκά μπορούν να έχουν θέση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Eυχαριστούμε την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD, www.somaygies.gr

Διαβάστε Επίσης