Παιδικά "spa πάρτι": Μήπως δεν είναι το κατάλληλο concept για αυτές τις ηλικίες;

Η ανάρτηση μιας δερματολόγου που προβληματίζει τους γονείς.

ΓΡΑΦΕΙ: The Mamagers Team -
Παιδικά "spa πάρτι": Μήπως δεν είναι το κατάλληλο concept για αυτές τις ηλικίες; iStock
Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο

Μια έντονη συζήτηση για την κουλτούρα των αισθητικών επεμβάσεων που περνάμε στα παιδιά μέσα από δραστηριότητες και πάρτι προκάλεσε στο Instagram η δερματολόγος Αγγελική Ζωγράφου, με αφορμή ένα φαινόμενο που φαίνεται να εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια:Τα παιδικά πάρτι με θεματική τα spa και την αισθητική περιποίηση.

Στο βίντεο που δημοσίευσε, η γιατρός εκφράζει την ανησυχία της για την τάση να μετατρέπονται παιδικά πάρτι σε εμπειρίες που μιμούνται πρακτικές αισθητικής ιατρικής, ακόμη κι αν πρόκειται για "ψεύτικες" εκδοχές. Όπως επισημαίνει, σε τέτοιες εκδηλώσεις μικρά κορίτσια, ηλικίας από τριών έως δέκα ετών, συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως μανικιούρ, μακιγιάζ ή παιχνίδια που προσομοιάζουν διαδικασίες όπως το μπότοξ και το υαλουρονικό.

Όπως αναφέρει, το πρόβλημα δεν βρίσκεται απλώς στη δραστηριότητα καθαυτή, αλλά στο μήνυμα που μπορεί να μεταδίδεται στα παιδιά. "Η αισθητική ιατρική δεν πρέπει να είναι concept για παιδικά πάρτι", σημειώνει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να καλλιεργούν από πολύ νωρίς την ιδέα ότι το πρόσωπο χρειάζεται "διόρθωση". Σε μια ηλικία όπου διαμορφώνεται η εικόνα του εαυτού, αυτό μπορεί να φυτεύει, όπως λέει, ανασφάλειες πριν ακόμη εμφανιστεί η εφηβεία.

Η δερματολόγος υπογραμμίζει ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται πρότυπα ομορφιάς, αλλά ένα περιβάλλον που ενισχύει την αυτοεκτίμηση και τους επιτρέπει να βιώσουν την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας. Η αυτοεκτίμηση, τονίζει, χτίζεται από πολύ νωρίς, και οι εμπειρίες των πρώτων χρόνων μπορεί να συνοδεύουν τα παιδιά για μεγάλο διάστημα στη ζωή τους.

Μια έντονη συζήτηση στα σχόλια

Το βίντεο προκάλεσε δεκάδες σχόλια και άνοιξε έναν διάλογο γύρω από το τι θεωρείται αποδεκτό ή υπερβολικό στις σύγχρονες παιδικές δραστηριότητες.

Ορισμένοι σχολιαστές συμφώνησαν με την κριτική της γιατρού, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να περνούν τον χρόνο τους με παιχνίδι και όχι με δραστηριότητες που μιμούνται την ενήλικη κουλτούρα της ομορφιάς. Κάποιοι θυμήθηκαν μάλιστα τα παλιά παιδικά πάρτι με παιχνίδια, χορό ή δραστηριότητες σε παιδικές χαρές, θεωρώντας ότι η μετάβαση σε "παιδικά spa" δείχνει μια ευρύτερη κοινωνική μετατόπιση.

Άλλοι τόνισαν ότι τα παιδιά "χαλαρώνουν παίζοντας και τρέχοντας", σε πάρκα ή στην ύπαιθρο, ενώ εξέφρασαν φόβους ότι η εξοικείωση με πρακτικές αισθητικής σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε μεγαλύτερη πίεση για εξωτερική εμφάνιση.

Ωστόσο υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις. Μια επαγγελματίας ανιματέρ που διοργανώνει παιδικά spa πάρτι απάντησε ότι η δραστηριότητα που προσφέρει δεν έχει καμία σχέση με αισθητικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για παιχνίδι που περιλαμβάνει απλές δραστηριότητες όπως αγγουράκια στα μάτια, παιδικές ρόμπες, ελαφρύ μασάζ και χτενίσματα - στοιχεία που, όπως λέει, στόχο έχουν τη χαλάρωση και τη διασκέδαση.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο συζητήσεων. Μερικοί χρήστες υποστήριξαν ότι τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν στερεότυπα για το τι θεωρείται "κοριτσίστικο", ενώ άλλοι επισήμαναν ότι ακόμη και ως παιχνίδι η ιδέα της περιποίησης με κρέμες και αγγουράκια ίσως δεν είναι απαραίτητη σε τόσο μικρές ηλικίες.

Η αντιπαράθεση γύρω από το βίντεο φαίνεται να αντανακλά μια μεγαλύτερη συζήτηση για τη σχέση της παιδικής ηλικίας με την κουλτούρα της εμφάνισης. Σε μια εποχή όπου τα πρότυπα ομορφιάς και η αισθητική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα παρόντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί γονείς και επαγγελματίες υγείας αναρωτιούνται ποια είναι τα όρια ανάμεσα στο παιχνίδι και στην πρόωρη εξοικείωση με την ιδέα της "βελτίωσης" της εμφάνισης.

Το ερώτημα που έθεσε η δερματολόγος: Αν έβλεπαν ένα τέτοιο πάρτι, θα άφηναν οι γονείς το παιδί τους να συμμετάσχει; Η απάντηση, όπως έδειξαν και τα σχόλια, φαίνεται να διχάζει.

Διαβάστε Επίσης