Η άνοιξη δεν φέρνει μόνο ήλιο, φως και αλλαγή στη διάθεσή μας. Φέρνει και μια υπέροχη ποικιλία από φρέσκα, θρεπτικά φρούτα που αξίζει να έχουν θέση στην καθημερινή μας διατροφή. Είναι η εποχή της ανανέωσης και της φυσικής αποτοξίνωσης, γι’ αυτό και η ενσωμάτωσή τους στο διατροφολόγιο κάθε ανθρώπου, μικρού ή μεγάλου, είναι ένα δώρο στον οργανισμό.
Τα φρούτα της άνοιξης είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων, υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και προσφέρουν ενυδάτωση. Συμβάλλουν επίσης στη φυσική αποβολή τοξινών και στην τόνωση της ενέργειας — κάτι που όλοι χρειαζόμαστε μετά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, οι χρωματισμοί, οι γλυκές γεύσεις και οι διαφορετικές υφές των φρούτων της άνοιξης και του καλοκαιριού κάνουν τα ανοιξιάτικα φρούτα ιδιαίτερα ελκυστικά για τα παιδιά.
Ποια φρούτα πρωταγωνιστούν την άνοιξη
Η εποχικότητα των τροφών είναι καθοριστική για τη θρεπτική τους αξία, και την άνοιξη μπορούμε να απολαύσουμε:
- Φράουλες: Γεμάτες βιταμίνη C, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλουν στη μείωση φλεγμονών και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
- Κεράσια: Πλούσια σε βιταμίνη Α και κάλιο. Η φυσική τους περιεκτικότητα σε μελατονίνη τα κάνει ωφέλιμα και για τον ύπνο.
- Βερίκοκα: Πηγή βήτα-καροτίνης, ιδανικά για την υγεία του δέρματος και της όρασης.
- Ροδάκινα: Ελαφριά και υδάτινα, προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ταιριάζουν σε πολλές συνταγές.
- Αχλάδια: Πλούσια σε ίνες και χαμηλά σε σάκχαρα. Ιδανικά για καλή πέψη και διατήρηση σταθερού σακχάρου.
Πώς να απολαύσεις τα φρούτα δημιουργικά
Δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι στο να τα τρώτε σκέτα ή απλα να τα καθαρίζεις για τα παιδιά. Με λίγη φαντασία, τα φρούτα της άνοιξης μπορούν να γίνουν η βάση για έξυπνες, θρεπτικές και δροσερές επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας:
- Smoothie: Συνδύασε φράουλες, βερίκοκα, λίγο μέλι και φυτικό γάλα (όπως αμυγδάλου). Είναι ό,τι πρέπει για πρωινό ή σνακ.
- Φρουτοκρέμα: Πολτοποίησε ροδάκινα ή βερίκοκα και ανακάτευσέ τα με βρώμη και κανέλα. Μια εύκολη λύση για γλυκό χωρίς ενοχές.
- Φρουτοσαλάτα με μέλι και ξηρούς καρπούς: Τέλεια για μετά την άσκηση, προσφέρει ενέργεια και καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
- Παγωτό με φρούτα: Πολτοποιημένα φρούτα με γιαούρτι ή φυτικό γάλα, τοποθετημένα σε καλούπια για παγωτό. Χωρίς ζάχαρη, αλλά πλούσια γεύση.
- Ψητά φρούτα στο φούρνο: Αχλάδια ή ροδάκινα με λίγο μέλι και καρύδια, ψημένα ελαφρώς. Ιδανικά για απογευματινό ή επιδόρπιο.
- Με τα παιδιά, δημιουργήστε φατσούλες σε ένα πιάτο με φέτες φρούτων — όσο πιο δημιουργικό, τόσο το καλύτερο.
Μικρές συμβουλές για μεγαλύτερο όφελος
Ως διατροφολόγος, θα σου πρότεινα να θυμάσαι τα εξής:
- Προτίμησε τα φρούτα νωπά και ολόκληρα, ώστε να λαμβάνεις το σύνολο των φυτικών ινών που βοηθούν στην πέψη και τον κορεσμό.
- Συνδύασέ τα με πρωτεΐνη, όπως γιαούρτι ή λίγους ξηρούς καρπούς, για να παρατείνεις την αίσθηση πληρότητας και να αποφύγεις τα απότομα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο.
- Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση χυμών, ακόμα και φυσικών. Αν και φαίνονται υγιεινοί, είναι πυκνοί σε ζάχαρα και φτωχοί σε φυτικές ίνες.
Τα φρούτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης από γλυκά, χωρίς να στερήσουμε τη γεύση. Όταν προσφέρονται με φαντασία και θετική διάθεση, τα παιδιά υιοθετούν ευκολότερα υγιεινές διατροφικές συνήθειες — και μάλιστα χωρίς πίεση.
Ευχαριστούμε την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο Somaygies.gr