Πόσο μπορούμε να αφήσουμε εκτός ψυγείο το μαγειρεμένο μας φαγητό το καλοκαίρι; Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις με επιπτώσεις από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα έως σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσονται στο ψυγείο και ποιες πρακτικές θα μας προστατεύσουν.
Κατ’ αρχάς, τρόφιμα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες όπως το ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει να διατηρούνται πάντα σε θερμοκρασία ψυγείου κάτω από 4°C. Ακόμη και αν το φαγητό έχει μαγειρευτεί, δεν πρέπει να παραμένει εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες, ή μόλις 1 ώρα σε περιβάλλον με θερμοκρασία άνω των 30°C, όπως συμβαίνει συχνά το καλοκαίρι. Αν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο, ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων όπως η σαλμονέλα ή το κολοβακτηρίδιο αυξάνεται σημαντικά.
Διάβασε περισσότερα στο TheToc.gr