Τα παραδοσιακά γιορτινά γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας, ωστόσο συχνά συνδέονται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Με σωστές τροποποιήσεις στις πρώτες ύλες και στον τρόπο παρασκευής, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο ελαφριές εκδοχές κουραμπιέδων και μελομακάρονων, διατηρώντας τη γεύση, το άρωμα και τη γιορτινή αίσθηση, αλλά μειώνοντας το θερμιδικό και μεταβολικό τους φορτίο.
Γιατί να επιλέξουμε πιο light εκδοχές
• Μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών
• Περιορίζονται οι "κενές" θερμίδες από ζάχαρη
• Αυξάνεται η θρεπτική αξία μέσω καλών λιπαρών και φυτικών ινών
• Διευκολύνεται ο έλεγχος βάρους και σακχάρου
• Επιτρέπεται η απόλαυση χωρίς ενοχές
Κουραμπιέδες light
Υλικά (20–25 μικρά τεμάχια)
• 100 ml ελαιόλαδο
• 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών
• 50 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
• 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• Άχνη ζάχαρη ή άχνη με στέβια (ελάχιστη, προαιρετικά)
Εκτέλεση
• Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν
• Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα αλεσμένα αμύγδαλα
• Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη
• Πλάθουμε μικρούς κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 18–20 λεπτά
• Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε ελαφρά
Διατροφικό όφελος
• Αντικατάσταση βουτύρου → λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
• Χρήση ελαιόλαδου → καλά μονοακόρεστα λιπαρά
• Προσθήκη αμυγδάλων → μεγαλύτερος κορεσμός
Eυχαριστούμε την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD, www.somaygies.gr
