Συμπαγές, πρακτικό και γρήγορο, το έχουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, έτοιμο να διευκολύνει την εργασία μας όταν πρόκειται για την ανάμειξη τροφίμων.

Το μπλέντερ μας είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας στην κουζίνα. Τον χρησιμοποιούμε χωρίς να το σκεφτόμαστε για να φτιάξουμε τα πάντα: smoothies, σούπες, σάλτσες ή ακόμη και πουρέδες. Ωστόσο, αυτός ο πιστός σύντροφος της κουζίνας έχει τα όριά του. Όχι όλα τα τρόφιμα είναι κατάλληλα για ανάμειξη, ακόμη και αν μπορεί να νομίζουμε το αντίθετο. Μια κακή επιλογή μπορεί γρήγορα να ζημιώσει τη συσκευή, ή ακόμη χειρότερα, να την καταστήσει μη λειτουργική.
Ποια φαγητά δεν πρέπει να βάζουμε στο μπλέντερ;
Ένα από τα πιο κοινά λάθη είναι να βάζετε κατεψυγμένα φρούτα απευθείας στο μπλέντερ. Αυτή είναι μια κοινή αντίδραση, ειδικά το καλοκαίρι, για να φτιάξετε ένα ωραίο κρύο ρόφημα. Δυστυχώς, αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά πολύ σκληρά για τις λεπίδες της συσκευής. Τι να κάνετε; Αφήστε τα φρούτα να ξεπαγώσουν ελαφρώς και προσθέστε λίγο υγρό για να διευκολύνετε την ομαλή μείξη.
Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για άλλα πολύ σκληρά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί που είναι εχθροί του μπλέντερ. Αν είναι πολύ στέρεοι, μπορεί να βλάψουν γρήγορα το μηχανισμό. Αν επιμένετε να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο ξηρών καρπών, εξετάστε το ενδεχόμενο να τα μουλιάσετε πρώτα. Αυτό θα τα μαλακώσει, θα διευκολύνει το blending και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής σας.
Κατά γενικό κανόνα, όλα τα τρόφιμα που είναι πολύ σκληρά ή ξηρά θα πρέπει να αποφεύγονται σε έναν παραδοσιακό μπλέντερ. Ολόκληροι κόκκοι καφέ, ωμά καρότα που δεν έχουν κοπεί ή πολύ μεγάλοι πάγοι είναι απειλές για τη συσκευή. Είναι καλύτερα να τα επεξεργάζεστε διαφορετικά, με ένα πιο ισχυρό μίξερ ή μια κουζίνα σχεδιασμένη για αυτού του είδους τις εργασίες.
Με το να παίρνετε τις προφυλάξεις σας, θα μπορέσετε να απολαύσετε τη συσκευή σας περισσότερο, χωρίς κακές εκπλήξεις και με παρασκευές πάντα στην καλύτερη κατάσταση.