Έπλυνες τα δόντια σου σήμερα το πρωί; Αν σου φαίνεται περίεργη ερώτηση, είναι πιθανό γιατί το έκανες μηχανικά – χωρίς καν να το σκεφτείς. Και αυτό, όπως εξηγεί η Dr Heather McKee, κορυφαία ειδικός στην Ευρώπη σε θέματα αλλαγής συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής, συμβαίνει επειδή "το 43% της ημέρας μας αποτελείται από συνήθειες που έχουμε ήδη εγκαθιδρύσει". Σύμφωνα με την ίδια, η επιστήμη δείχνει πως ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα διατηρήσουμε μια συνήθεια δεν είναι η θέληση, αλλά η ρουτίνα.
"Δεν έμεινες ξαπλωμένος στο κρεβάτι το πρωί αναρωτώμενος αν αξίζει να βουρτσίσεις τα δόντια σου ή αν έχεις αρκετό κίνητρο για να φτάσεις μέχρι τους τελευταίους γομφίους σου. Απλώς το έκανες, γιατί είναι συνήθεια." Η επόμενη συνήθεια που θέλει να μας περάσει η McKee; Ο προγραμματισμός γευμάτων.
Γιατί το να προγραμματίζεις τα γεύματά σου σε βοηθάει ψυχολογικά;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MyFitnessPal – με την οποία συνεργάζεται συχνά η McKee – το 78% των ανθρώπων που ανέφεραν ότι έχουν φτάσει στο επιθυμητό βάρος τους, επίσης δηλώνουν ότι προγραμματίζουν τα γεύματά τους. Από αυτούς, το 70% απέδωσε τις υγιεινές επιλογές του ακριβώς στον προγραμματισμό και την προετοιμασία.
"Καθημερινά παίρνουμε πάνω από 221 αποφάσεις που σχετίζονται με το φαγητό", τονίζει η McKee. "Η κόπωση από τόσες αποφάσεις είναι πραγματικό πρόβλημα. Όταν έχεις τελειώσει από τη δουλειά, τα παιδιά ή το διάβασμα, το να αποφασίσεις τι θα φας για βραδινό μπορεί να οδηγήσει σε εύκολες, γρήγορες, ανθυγιεινές ή και ακριβές λύσεις."
Μάλιστα, το 67% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν πως αν σχεδίαζαν τα γεύματά τους, θα έκαναν πιο υγιεινές επιλογές. Από αυτούς που θεωρούσαν τους εαυτούς τους υπέρβαρους, το 70% ανέφερε ότι νιώθουν τακτικά εξάντληση από την ανάγκη να αποφασίζουν τι να φάνε. Σχεδόν το 25% δήλωσε επίσης ότι κάνουν συχνά "συμπληρωματικά ψώνια" ή παραγγέλνουν φαγητό, κάτι που μπορεί να προσθέτει μέχρι και 480 ευρώ ετησίως στο διατροφικό τους budget.
Τα οφέλη του meal planning για την υγεία
Η McKee εξηγεί ότι η επιστήμη έχει συνδέσει τον προγραμματισμό γευμάτων με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και μειωμένη παχυσαρκία. Δεν είναι απλώς θέμα οργάνωσης, λέει, αλλά και του πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας τις επιλογές. "Μέσα στο μυαλό μας διεξάγεται διαρκώς ένας διάλογος για το τι πρέπει να φάμε – κι αυτό εξαντλεί την πνευματική μας ενέργεια. Αυτό αποκαλείται "decision fatigue" – κόπωση από τις αποφάσεις."
Όταν φτάνουμε σ’ αυτό το σημείο, συνεχίζει, "είμαστε πιο πιθανό να πάρουμε αποφάσεις βασισμένες στο συναίσθημα, κι όχι στο τι είναι πιο υγιεινό, πιο φτηνό ή πιο βιώσιμο".
Ο προγραμματισμός όχι μόνο μειώνει την κόπωση, το συναισθηματικό φαγητό και το άγχος, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες επιτυχίας. Όπως δείχνουν αναλύσεις πολλών μελετών (meta-analyses), ο προγραμματισμός αυξάνει τις πιθανότητες συνέπειας κατά 2 με 3 φορές.
Δες περισσότερα στο esquire.com.gr