Καταρχάς, μάθε μερικές χρήσιμες οδηγίες για βαφή αυγών με φυσικό τρόπο: Τα αυγά σου δεν χρειάζεται να είναι εντελώς φρέσκα αλλά τουλάχιστον τριών ημερών για να έχει ωριμάσει η μεμβράνη που τα καλύπτει και να βαφούν ομοιόμορφα. Βράσε τα αυγά, μέχρι να γίνουν σφιχτά και άφησέ τα να κρυώσουν.
-
- Βράσε τα υλικά για 10-15 λεπτά και άφησέ τα μέχρι να γίνει το νερό χλιαρό και να πάρει το χρώμα που θες.
-
- Θυμήσου πως το χρώμα που βλέπεις στα κατσαρολάκια δεν θα είναι εξίσου έντονο στα αυγά.
-
- Μετάφερε το μείγμα σε ψηλό ποτήρι για κάθε υλικό και ρίξε στο χλιαρό νερό 2-3 κουταλιές λευκό ξίδι.
-
- Ανακάτεψε και με κουτάλι ρίξε μέσα ένα- ένα τα αυγά κι άφησέ τα μέχρι να χρωματιστούν.
-
- Έπειτα προσεκτικά, τα μεταφέρεις πάλι με κουτάλι σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνεις να στεγνώσουν.
-
- Επειδή το χρώμα δεν θα είναι γυαλιστερό, πέρασέ τα με χαρτί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο για να γυαλίσουν.
Και τα χρώματα για να βάψεις τα αυγά:
-
- Μπλε: μούρα μπλε σε κονσέρβα ή μωβ χυμό σταφυλιού
-
- Για μπεζ ή καφέ: στιγμιαίο καφέ, βρασμένα τσόφλια καρυδιού, μαύρο τσάι
-
- Για πορτοκαλοκαφέ: σκόνη τσίλι
-
- Για χρυσά: κρόκο Κοζάνης
-
- Για πράσινα: φύλλα από σπανάκι
-
- Για πράσινοκίτρινα: φλούδες από πράσινο μήλο
-
- Για γκρι: ζουμί από πατζάρι
-
- Για πορτοκαλί: καρότα, πάπρικα ή φλούδες από κίτρινο κρεμμύδι
-
- Για ροζ: πατζάρια, κράνμπερις ή ράζμπερις
-
- Για κόκκινα: χυμό από ρόδι, κεράσια κονσέρβα σε σιρόπι, φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, πατζάρια, μούρα
-
- Για βιολετί ή μοβ: κόκκινο κρασί, μικρή ποσότητα από φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού
-
- Για κίτρινα: φλούδες λεμονιού, χαμομήλι, πράσινο τσάι