Η ζάχαρη στα μωρά, αφήνει "σημάδια" στην ενηλικίωση

Νέα μελέτη στο The BMJ δείχνει ότι η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης στα πρώτα χρόνια της ζωής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη σε βάθος χρόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: The Mamagers Team -
Η ζάχαρη στα μωρά, αφήνει "σημάδια" στην ενηλικίωση iStock
Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο

Νέα μελέτη στο The BMJ δείχνει ότι η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης στα πρώτα χρόνια της ζωής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη σε βάθος χρόνου.

Οι πρώτες 1.000 ημέρες που καθορίζουν το μέλλον

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διατροφή στις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού –από τη σύλληψη έως περίπου την ηλικία των δύο ετών– παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία του στην ενήλικη ζωή.
Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας εδώ και χρόνια συνιστούν την αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και υπερεπεξεργασμένων τροφών, ειδικά όταν τα βρέφη αρχίζουν να καταναλώνουν στερεές τροφές.

Διαβάστε Επίσης

Η βρετανική εμπειρία του δελτίου ζάχαρης

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, βασίστηκε σε δεδομένα 63.433 ατόμων από τη βάση UK Biobank, τα οποία γεννήθηκαν στη Βρετανία μεταξύ Οκτωβρίου 1951 και Μαρτίου 1956 – την περίοδο που η χώρα έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τότε, το δελτίο ζάχαρης, που ίσχυε μέχρι το 1953, περιόριζε την ημερήσια κατανάλωση σε λιγότερο από 40 γραμμάρια ανά άτομο και απαγόρευε εντελώς τα πρόσθετα σάκχαρα για βρέφη κάτω των δύο ετών. Οι ερευνητές θεώρησαν αυτή την πολιτική ως "φυσικό πείραμα" που θυμίζει τις σημερινές διατροφικές οδηγίες.

Μικρότερη πρόσληψη, μικρότερος κίνδυνος

Από τους συμμετέχοντες, 40.063 είχαν βιώσει τον περιορισμό ζάχαρης, ενώ 23.370 όχι. Μια επιπλέον ομάδα ελέγχου ενηλίκων που δεν είχαν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκε για συγκρίσεις.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι μεγάλωσαν με περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης είχαν σημαντικά μικρότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους αργότερα στη ζωή τους:

  • 20% μικρότερο κίνδυνο συνολικά για καρδιοπάθειες
  • 25% για καρδιακή προσβολή
  • 26% για καρδιακή ανεπάρκεια
  • 24% για κολπική μαρμαρυγή
  • 31% για εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 27% για καρδιαγγειακό θάνατο

Η προστατευτική δράση ήταν ισχυρότερη στα άτομα που είχαν περιορισμό από τη μήτρα έως τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Οι περιορισμοί της μελέτης και τα συμπεράσματα

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ελλείψεις, όπως η απουσία ακριβών ατομικών διατροφικών δεδομένων. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μεγάλη και καλά σχεδιασμένη έρευνα, η οποία αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στη μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης στα πρώτα χρόνια και στη μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς.
Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που ήδη υποψιάζονταν οι επιστήμονες: οι πρώτες διατροφικές επιλογές της ζωής μας αφήνουν αποτύπωμα δεκαετιών. Ο περιορισμός της ζάχαρης από τη βρεφική ηλικία δεν προστατεύει μόνο τα παιδικά δόντια — προστατεύει και την καρδιά μιας ολόκληρης ζωής.

Διαβάστε Επίσης